Банско

Няма как Банско да не заеме първото място и в тази класация. Градът-музей се намира в подножието на Пирин и привлича туристите не само със световноизвестните си писти, но и с уникалното съчетание от съвременност и стара архитектура – новите хотели съжителстват с къщурки с дървени чардаци. В Банско има около 70 км ски писти, а оръдията за изкуствен сняг гарантират използването им от декември до май. Уникалната атмосфера на градчето се допълва и от традиционните ястия – само тук банският старец, катиното мезе и чобанският шиш носят автентичния си вкус.

Пампорово

Перлата на българските зимни курорти. Пампорово е разположен във вътрешността на Родопите и в подножието на връх Снежанка. Спокойно може да бъде наречен най-слънчевият курорт на България, защото заема първото място по слънчеви дни у нас. Туристите съчетават ски ваканцията си със спа процедури, а идеални места за разходка са намиращите се наблизо Чепеларе, Стойките и Широка лъка. Момчиловци пък предлага една от най-добрите писти за сноуборд у нас.

Рибарица

Закътано в подножието на Тетевенския Балкан, Рибарица е разположено на двата бряга на река Бели Вит. Чарът на селцето са множеството малки къщи, които можеш да наемеш по всяко време на годината и да прекараш дните си сред природата, в тишина и спокойствие. Освен всичко друго, най-дългото село в България предлага и забележителности, като Кървавото кладенче, в което е измита отсечената от турците глава на Георги Бенковски, и  природния резерват Царичина.

Боровец

Най-старият планински курорт у нас. Разположен на северния склон на Рила, съвсем близо до София. Вниманието на столичани Боровец привлича, когато княз Фердинанд построява лятна резиденция там. Някогашната Чам Кория  заема третото място сред 10-те най-добри зимни курорти в света, класирани от британския в. „The Independent“ през януари тази година. Пистите в Боровец са с 58 км дължина и предлагат възможности за каране на ски, сноуборд, нощно каране и ски бягане. Оръдията за изкуствен сняг пък гарантират независимостта на курорта от капризите на времето.

Копривщица

Градът, който пази тайните на историята. Копривщица се намира в Същинска средна гора, в в живописна долина по течението на река Тополница. Привлича туристите с автентичните си къщи, които носят духа на старите дни. Тук традициите наистина са това, което бяха – ще ви го докажат във всяка механа, като ви сервират в пръстени съдове позабравени български ястия. Освен с Моста на първата пушка, Копривщица е известна и с многобройните си каменни чешми и мостове. Те допълват атмосферата на сините къщи и калдъръмените улици.

Велинград

Спа столицата на България. Велинград е един от най-безоблачните градове в България, разположен в сърцето на Западните Родопи. В един край, за който легендите имат да кажат много. Според тях по тези земи някога е живял Орфей, от тук е черпил титаничната си сила и Спартак – водача на въстаналите роби в древния Рим. Освен спа столица на страната ни, градът получи и титлата спа столица на Балканите от Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите. Един от хотелите в курорта пък зае място сред 20-те най-добри спа обекта в Европа.

Троян

Разположен по течението на река Бели Осъм, в подножието на Стара планина, Троян предлага на посетителите си уникална природа. Туристите са привлечени от природните резервати Козя стена, Стенето и Северен Джендем. В близост до местността Беклемето пък се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора. Не малко са и тези, които посещават града заради третия по големина манастир у нас – Троянския, който се намира в околностите му. 27 септември пък е емблематичен ден за местните жители – тогава те отбелязват празника на сливата и сливовата ракия.

Узана

Само на 22 км от географския център на България – Габрово, в сърцето на Централния Балкан се е сгушила Узана. Местността предлага главозамайваща гледка, заради която мястото е начална точка на множество планински маршрути. Узана е известна с добрите възможности за практикуване на зимни спортове. Околностите са подходящи и за скално катерене и спелеология. Любителите на куртурния туризъм могат да посетят намиращите се наблизо архитектурно-етнографски музей „Етъра“ и Соколски манастир.

Лещен

Един от най-автентичните курорти за селски туризъм у нас. Село Лещен е разложено на южния склон на Западните Родопи. То предлага атмосферата на Възрожденска България с реставрираните си стари къщи, както и незабравима гледка към Пирин. Обитателите на селото ще ви предложат сами да сготвите храната си с продукти местно производство, а пък за да бъде почивката ви пълна, можете да пробвате спа процедурите в съседното Огняново. Лещен предлага и единствената по рода си атракция у нас – къща, която е точно копие на тази от анимационната сага „Семейство Флинтстоун“.

Скандалото

Още едно прекрасно кътче от Троянския Балкан. Скандалото се намира на пътя между Априлци и Троян, на двата бряга на река Видима. И тук туристите могат да се възползват от най-добрата писта за ски-бягане и биатлон у нас, в близост до местността Беклемето. За да се насладите на невероятната природа, Скандалото предлага няколко маршрута за разходка сред природата. А пък реставрираните къщи в селото ще ви върнат за секунди в миналото.