Природни забележителности в Исландия, които не са за пропускане

Исландия – Страната на огъня и леда е сурова, но и безкрайно красива и разнообразна. Исландия е истинско предизвикателство – посетете я с нас и няма да съжалявате! Тук има вулкани, ледници, гейзери, водопади и доста зеленина. А ето и пет природни забележителности, които не са за изпускане.

Водопадът Гълфос е известен още като „Златния водопад“. Широк е 20 м., а височината му е 32 метра. При залез слънце цветът на водата прилича на злато, откъдето идва и името му.

В слънчеви дни дъгите с преливащи се цветове създават незабравима картина.

През зимните месеци водопадът е също очарователен, когато всичко е обвито от сняг и ледени блокове. Каньонът, в който падат водите му е широк 2,5 км, а дълбочината му е цели 70 метра.

Глетчерът Вахтнайокутъл е най-големият глетчер в Исландия. Разположен е в югоизточната част на острова и покрива повече от 8% от площта на Исландия. По размер това е най-големият ледник в Европа и втори най-голям по площ. Средната дебелина на леда е 400 м, а максималната 1000 м. Това го поставя на трето място след ледниците на Антарктида и Гренландия. Под ледника има няколко вулкана и огромен кратер, в който има езеро дълбоко 488 метра.

Езерото Тингвалаватн – това е уникално място на Земята, защото тук може да видите къде свършва Европа и къде започва Америка. В езерото се намира Силфра. Естествената граница е голяма пукнатина в земната повърхност, разделителна линия между континентите Европа и Америка.

Пещерата Силфра – в Силфра видимостта е на около 100 метра, а гмуркачите имат възможност да докоснат и двата континента едновременно. Пещерата е голямото предизвикателство, но малко се осмеляват да се гмурнат в нея заради дълбочината – 63 метра и тесния вход.

Плажът Рейнисфяра се намира в най-южната част на Исландия и често е включван в класациите за най-красивите нетропически плажове в света. Плажната ивица е черна и  дължината й е пет километра. Вълните са опасни и непредсказуеми, а черните пясъци се свързват с митове за тролове и морски чудовища.На гърба на Рейнисфяра се намира вулканът Катла, както и една кръчмичка с най-хубавата агнешка чорба в Исландия.

Край плажа се издига планината Рейнисфятл с изумителни базалтови колони и пещера, която според легендата е обитавана от тролове.

Синята лагуна е единствена и уникална в цял свят. Тя е геотермично образувание, а басейните са с обща площ от 5000 кв.м. Името си лагуната дължи на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка, една изключително рядка комбинация. Температурата никога не надвишава 40 градуса и има лековити способности. Тук е отворен първият спа център в Исландия, а посетителите смятат лагуната за най-романтичното място в Исландия.

Посетете Исландия, за да се уверите, че тази неземна красота наистина съществува.